Despre C.N Mihai Eminescu

on luni, 17 mai 2010





La 7 septembrie 1949 s-a semnat actul de nastere al Scolii Pedagogice din Suceava prin reprofilarea Scolii Medii Tehnice de Fete cu durata de 4 ani. Scoala Pedagogica din Suceava a continuat traditia scolii din Cernauti formandu-si un drum propriu in evolutia invatamantului romanesc. Instruirea si educarea celor care vor raspunde apoi multi ani de soarta invatamantului primar si preprimar a reprezentat preocuparea fundamentala a intregului colectiv didactic al scolii.



Procesul instructiv - educativ a avut intotdeauna, la noi, un specific al sau fata de alte scoli, planul de invatamant fiind substantial mai bogat si cuprinzand obiecte specifice (muzica vocala, muzica instrumentala, didactica, pedagogii, metodica predarii obiectelor de invatamant). Sub atenta indrumare a dascalilor formatori, elevii practicanti invata tainele profesiei si duc mai departe ideile pedagogice dobandite la orele de curs. Din anul scolar 1979 – 1980 au fost infiintate primele clase gimnaziale iar din 1980 a aparut in oferta scolara si profilul istorie - filologie, unic in judet pana in 1990. De-a lungul existentei sale a functionat sub mai multe denumiri iar din 1999 a primit titulatura de Colegiul National „Mihai Eminescu”.



In timp liceul pedagogic sucevean s-a impus prin rolul deosebit pe care l-a avut in educarea si formarea viitorilor dascali fiind un adevarat focar de cultura si lumina ale carui raze lumineaza sufletele celor care au la catedra invatatori formati aici.



Inca de la inaugurarea sa, sub indrumarea unor dascali competenti si daruiti profesiei, scoala noastra a cunoscut o continua ascensiune ajungand una dintre cele mai cunoscute din judet.



Dovezi ale calitatii procesului de invatamant, sunt rezultatele bune obtinute de catre elevii nostri la diverse concursuri, olimpiade si manifestari scolare care incununeaza munca perseverenta si competenta a profesorilor:

- Corala Panta Rei, coord. prof. Marian Palade, premiul I la Bucuresti.

- Concursul national de cultura si civilizatie romaneasca, coord. prof. Maria Rotaru, premiul II, III.

- Olimpiada de limba si literatura ucraineana, coord. prof. Georgeta Stefan, premiul I, II si III.

- Olimpiada de limba rusa, coord. prof. Ioan Pesclevei, premiul I.

- Concursul national Tinere condeie, coord prof. Maria Caruntu, premiul I.



Aparitia unor specializari noi (jurnalism - relatii publice, studii europene, sociologie, limbi straine aplicate) a favorizat semnarea unor parteneriate cu universitati de prestigiu din tara (Bucuresti, Cluj, Iasi) si realizarea unor proiecte comune cu scoli din Franta, Olanda, Italia.



In cadrul proiectului european Spring Day 2003, proiectul de Constitutie Europeana realizat de elevii clasei a XII - a E, coordonati de prof. Victorita Baran, a fost selectat printre cele sase finaliste participante la Comisia Europeana de la Bruxelles din iunie 2003.



Timp de peste cinci decenii Colegiul National „Mihai Eminescu” s-a aflat in slujba invatamantului si a onorat cum se cuvine insasi ratiunea existentei sale, definindu-si activitatea dupa dictonul latin Per aspera ad astra.


DIN ISTORICUL COLEGIULUI NATIONAL "MIHAI EMINESCU"

7 sept. 1949 - S-a semnat actul de nastere al Scolii pedagogice de fete prin reprofilarea Scolii Medii Tehnice de fete din Suceava;

- Durata de scolarizare: 4 ani

- Numar de clase: 5



1957 - 1958 - S-a infiintat Scoala Pedagogica mixta cu durata de 4 ani, functionand cu o singura clasa in anul I (36 de elevi)



1960 - 1961 - 8 clase (anii I, II, III si IV), 288 de elevi. Ia fiinta Institutul Pedagogic de 2 ani, curs de zi, sectia invatatori. In tara au existat doar doua asemenea institute: la Oradea si la Suceava

1967 - 1968 - A absolvit prima promotie de invatatori si prima promotie de educatoare din istoria invatamantului nostru



1972 - 1978 - Au functionat si clase de invatatoare - maistre



1979 - 1980 - In paralel au functionat si clasele I - IV precum si clasele gimnaziale



1980 - A aparut, in oferta scolara, si profilul istorie - filologie, unic in judet pana in 1990



1980 - 2002 - A functionat centrul de perfectionare pentru invatatori, educatoare si maistri instructori



1990 - liceul nostru isi completeaza oferta scolara cu profilul uman, specializarile filologie, istorie - stiinte sociale, stiinte ale naturii, matematica - informatica.

Din anul 2001 s-au infiintat urmatoarele subspecializari pentru profilul umanist: sociologie, jurnalistica, limbi straine aplicate, studii europene.



De-a lungul existentei sale, scoala noastra a functionat sub mai multe denumiri iar din 1999 a primit titulatura de COLEGIUL NATIONAL „MIHAI EMINESCU” SUCEAVA.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu